top

En del af familien har været på tur her i løbet af sommeren. Læs her en lille beskrivelse (og se nogle "pragtfulde" billeder) om "vores" byer.

Tilføjet 18.08.2003

Sommertur til Skovsende
Undertegnede, Tove (min kone), Niels (min bror) og Lis (hans kone) besluttede, at vi her i sommer ville besøge alle vores byer og lokationer i såvel det nuværende Danmark, samt vore tidligere områder i Nordtyskland.

Det begyndte naturligvis med, at vi tog til Sdr. Omme og kørte lidt ud ad landevejen mod Tarm, og et par km ude, kommer første bevis på, at vi stammer herfra:

Et stort og flot - og helt autoriseret - skilt viser ned til byen, hvorfra vi stammer.

Byen, der måske ikke er helt så stor som New York, men som dog består af en 6-7 gårde og et par huse er stadig vores hjemstavn. Og i kan glæde Jer, der vil snart komme billeder af den gård, hvorfra vi "alle" stammer: Baggesgård. Jeg skal nemlig snart mødes med lederen af Sdr. Omme lokalhistoriske arkiv, der skulle have en række informationer om vore "forfædre" og en række billeder fra Skovsende by.

Så - Bliv på Kanalen - som det vist hedder på nudansk

Efter på denne måde at have bekræftet os selv! fortsatte vi gennem Sdr. Omme - gennem Grindsted til vi nåede til den ukendte by Skovsende, men selv om den ikke kan prale af et skilt, der viser frem til byen, kan den dog prale af at have formentlig Danmarks eneste vejskilt, der både er charmerende og informativt - se til højre herfor.

Ingen kan vel mere være i tvivl om, at nu er man endelig på rette vej!

Fortsætter man lidt ud ad Skovsendevejens forlængelse, kommer man til et meget naturskønt område, med en kæmpe plantage, som stadig bærer præg af orkanen den 3. december 1999. Og iflg. oplysningerne fra såvel Kort- og Matrikkelstyrelsen samt Hellevad Kommune hedder denne plantage: Skovsende Plantage - ja faktisk samme navn som Skovsende Plantage ved Sdr. Omme i Grindsted Kommune.

Og pludselig bliver man helt stum af overraskelse. Ja, man kan næsten ikke lade være med at knibe en tåre, for hvad ser man:

En stor og flot sten - garanteret sat til ære for os!

Nej, det viser sig, når man læser på stenen, at den er sat for at markere 100 års jubilæet for Skovende-Starup Plantage - Ups! Hvad var det blev Skovsende ikke stavet forkert? Mangler der ikke et s inde midt i det hele? Hvad er det dog for en måde at stave vores navn på: Skovende?

For at opklare dette kontaktede jeg den person, der stod på et messing-skilt på stenen: Ivar Thovtrup på Tofterupgård, han skulle være formand for Plantageselskabet.

Ivar Thovtrup kunne fortælle, at man i mange år havde været usikre på om plantagen hed Skovsende Plantage eller Skovende Plantage (han skulle bare ha' spurgt os - vi havde da svaret!!).

I de gamle protokoller, der går 100 år tilbage står der i halvdelen af tilfældene Skovsende og i den anden halvdel: Skovende.
Man havde derfor spurgt en 97 gammel mand, der havde været på plantagen i en menneskealder, hvorvidt navnet var det ene eller det andet, og han kunne huske, at navnet oprindeligt havde været Skovende for ikke at forveksle plantagen med den, der ligger ved Sdr. Omme.

Nu må vi så konstatere, at vi er slået på målstregen af en gammel mand - men vi kan jo bare håbe, at han husker forkert !!

Lettere skuffede fortsatte vi vores tur til sydsiden af Flensborg Fjord - der jo som bekendt indtil 1864 var dansk område. Vi kørte gennem Lyksborg (nogen har mærkværdigvis omdøbt byen til Glücksburg, men vi ved jo bedre!!). Vi fortsatte ud mod kysten, hvor vi kunne se Danmark på den anden side af en solbeskinnet Flensborg Fjord, og der så vi så vores tyske by, hvor nogen igen har "forvansket" navnet.

Heldigvis har vi da åndsfæller i det tyske! For under vores tur gennem Schausende - som i parentes bemærket består af en lille gammel bydel, en moderne lystbådehavn og en nyere bydel med flere sommerhuse og ferielejligheder - opdagede Lis (så fik hun også lidt ære her på nettet!) et skilt, der hang over en låge ind til et vældig flot og vel vedligeholdt hus (sommerhus for en dansk familie?) - og ja, de kan sørme godt stave rigtigt syd for grænsen - velkommen i familien.

Således opmuntrede over, at vi er repræsenteret i det meste af det midt- og sønderjyske område samt i Nordtyskland (!!) sluttede vi vores sommertur, hvor en sådan skal slutte - nemlig ved grænsekioskerne, hvor vi skålede for familien Skovsende.

Velkommen tilwww.skovsende.dk - www.skovsende.com - www.skovsende.eu
www.skovsende.info - www.skovsende.org